O ieşire în nordul litoralului nostru





Cum, e sfârşitul lui aprilie și nu ți-ai făcut planurile de mers la mare pe anul ăsta, încă? Ce mai aștepți? Nici nu trecuse bine mărțișorul, că Hochland deja avea spoturi TV cu Sărbătorile de Paști! Ești clar în urmă!
Dă-mi voie să îți fiu un mini-ghid – mult spus – pentru o ieșire în nordul litoralului nostru. Ei, nu chiar în nord-nord, mai în nordul domestic, unde ai cam totul la îndemână, pentru voi doi, dar, mai important decât orice, pentru puiul de om pe care îl ai, de acum, cu tine. Adică Mamaia.
Dar stai,  cum Mamaia, când ai atât de multe alte opțiuni mai bune pe litoral? Păi, hai să eliminăm, din imediata proximitate. Copilul nostru avea, în vara trecută, o jumătate de an. Automat, căruciorul era nelipsit, la fel ca și nevoia noastră de a simți o siguranță sufletească de a fi within reach pentru farmacii, spitale și non stop-uri. Griji normale de proaspeți părinți.
Prima și tradiționala opțiune de pe vremea când doi nu erau, încă, trei era Mamaia Nord / Năvodari. Liniște din ce în ce mai puțină și din ce în ce mai multe construcții haotice, dar tot mai bine decât în alte părți, un vibe mai uman și o familiaritate a locului în care ai fost an de an, înainte de a erupe. Ce nu e bine? Nu știi niciodată, de la an la an, ce terase mai sunt deschise, ce s-a mutat și ce s-a mai, pur și simplu, desființat. Nu ai siguranța că știi trei locuri cu mâncare bună care să reziste de la an la an. Nu ai o farmacie non-stop nicăieri prea aproape și ești condiționat de mașină pentru a ajunge în Constanța sau Năvodari, în caz de urgență cu sufletul mic de lângă tine. Dar hei, ai o faleză din beton, cu iluminat nocturn și afișaje electronice generație 1995. Tot se poartă retro.
A doua plăcere, direct Constanța, zona Modern, mai exact Ibis. Aproape de un gyros bun la Nikos – nu la cel din Mamaia Cazino, unde pubera relativ supraponderală de la intrare îți spune că încurci, dacă intri cu un cărucior și copilul dormind în el și îți sugerează să îl muți într-un scaun pentru copii – și la doi pași de borșul de pește de la Baccaro, de jos, din port. Am zis de jos? Tocmai asta e problema. Ai totul aproape, dar pentru o simplă și binemeritată plajă, trebuie doar să cobori și, ulterior, să urci cam 783 de trepte. Dus-întors. Și e greu, și îți sunt genunchii moi, și doar cu greutatea ta proprie. Ce mai zici și de copil, căruț și un rucsac cu alte mici acareturi? Da, poți lua mașina până în port și de acolo pe jos, pe plajă. Dar, realist, chiar vrei să stai zi de zi legat de volan?
Așa că ajungem în Mamaia. Un compromis cam la jumătatea distanței. Pragmatic vorbind, dacă ieși din cameră și te împiedici, cazi direct pe plajă. Și ăsta e un mare avantaj, atunci când familia numără +1.
Parcăm în timpul săptămânii, pe străduța din fața Vilei Vera. Găsim nu doar loc, ci chiar locuri, fix lângă vilă – un mic miracol, când vii din București.
Începem să descărcăm bagajele – e o schimbare, de la cele două rucsacuri care ne erau suficiente până acum. În ordine: scaunul pentru masa copilului de pe scaunul din față al mașinii și picioarele, din portbagaj. Nota 10, IKEA, pentru portabilitate. Cele două rucsacuri care ne aparțin nouă, părinților – aici nu s-a schimbat nimic. Geanta mare cu șervețele, scutece, hainuțe de schimb cât pentru de 3x perioada concediului, formulă, biberoane, suzete și câteva jucării. Un alt rucsac ocupat aproape integral de sterilizator – Philips Avent și încă unul în care își face loc încălzitorul de biberoane Laica, creme de soare pentru copil, soluții anti-țânțari pentru copil și multe alte lucruri mărunte. De sub cea aproape 1/3 din casă care a încăput, cumva, în portbagaj, scoatem și căruciorul. Un Danco Retrus excelent, comod, cu roți mari, cauciuc și cameră, numai bun pentru a lua în piept dunele de nisip, dar care și ocupăun spațiu considerabil, chiar și pliat.
Ce nu am mai luat cu noi, de data asta? Balon cu heliu. Ne-am învățat lecția de la Sinaia, când s-a strecurat tiptil în afara mașinii, cât îl puneam noi pe bebe în scoică și, până să ne prindem, ajunsese pe undeva, nici chiar lângă crucea de pe Caraiman, dar nici prea departe de ea.
Revenim în Mamaia. Vila Vera. Primire frumoasă, direct cu un rând de trepte care urcă până la nivelul curții, ca să poți ajunge, apoi, la cele două-trei trepte de la intrarea în vilă. La recepție te odihnești un pic, până iei la rând, după noroc, treptele până la etajul 1 sau 2. Ce e de reținut? Nu au rampă, nu au lift, te descurci. Copilul în brațe și, apoi, ture sus-jos după bagaje. Nu-i nimic, facem condiție fizică.
Nu știu ai voștri cum sunt, dar copilul nostru, când intră într-o cameră sau un apartament nou, este cel mai fericit om de pe Pământ. De la explorat patul, până la fiecare colțișor de mobilă, geam sau ușă. Iar asta face ca orice drum, cărat, dezmembrat și asamblat să merite. Din plin.
Cum e, de fapt, cu restaurantele și terasele, la mare, cu un copil? Absolut normal. Câtă vreme ai un pic de simț al locului în care ești și știi unde sa mergi și unde să nu, cel puțin în timpul săptămânii nu vei avea niciun fel de probleme. Nici ca acces cu un cărucior, nici ca servire. Da, vor apărea mereu excepții, cum este cea menționată ceva mai sus, dar și suprize plăcute – mergeți pentru pește și fructe de mare la Blue Acqua. Luați și un vin bun. Închideți cum trebuie o zi – sigur meritați.
Cum e, de fapt, și plaja, cu un copil? Minunată, câtă vreme te încadrezi într-un 8-10 și 16-18. Cu o gustare, un somn și un prânz, între. More or less, bineînțeles. Fiecare familie își are ritmul propriu, fiecare își simte in felul lui copilul și nu există nicio rețetă universal valabilă, oricâte articole tip 10 lucruri de care trebuie să ții cont când pleci cu micuțul la mare ai citi. Și da, copilul nostru era încă mic și dependent de cărucior și de brațele noastre, la nivelul verii trecute. Ușor de gestionat.
Vara asta, în schimb, vom scrie o cu totul altă poveste, împreună. Vom vedea cât nisip mâncăm, cum alergăm după pescăruși, cu ce alți pitici ne împrietenim sau ne certăm și cât de mult iubim apa. Sau, cine știe, fugim de ea.

Cu drag,
un tătic de băiețel călător. ♥️





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sfaturi oftalmologice pentru vacantele de vara - Interviu cu Roxana Cozubas

8 jocuri educative si distractive pentru copiii cu parinti nostalgici (varste 3-7 ani)

4 rezervatii si alte campuri cu flori pe care să le vizitați în această primăvară