10 Activitati pentru copii pe care le poti face in aer liber cu ZERO costuri
Stiti cu siguranta deja ca activitatile in aer liber cu copiii pot contribui la dezvoltarea mentala si fizica a lor, si-i ajuta sa exploreze, sa cunoasca, sa descopere, sa simta, sa zambeasca, sa se bucure de fiecare zi.🧡 Sunt deja o groaza de articole care spun cat e de benefic pentru copii sa stai afara cat mai mult. Nu am sa vorbesc despre asta aici. Fara sa ai nevoie de vreun alt obiect care implica costuri, am adunat cateva activitati care sunt accesibile in orice spatiu deschis. Sunt conditionate doar de ceea ce ofera cu atata generozitate mediul inconjurator.
Adesea e vorba despre actiuni simple, care imbunatatesc perceptia vizavi de ambientul extern si de propriul corp.
Spatiul exterior dezvolta si intareste simturile celor mici. Zgomotele ii fac mai atenti, micile vietati mai curiosi, plantele, pietrele, pamantul, apa, scoarta copacilor ii invata texturi si senzatii diferite, forme si mirosuri. Acesta este un mod prin care fiecare copil poate descoperi lumea in autenticitatea ei.
Tin sa mentionez ca aceste activitati sunt scrise din practica copiilor nostri. Activitati testate care le-au captat interesul si atentia.
#1. Culesul florilor de camp si aranjatul lor in buchetele pe culori
Desigur ca nu incurajam ruptul florilor de oriunde, insa aici unde suntem noi acum (in Magura-sat), sunt campii infinite de floricele de toate culorile (ma rog, nu chiar toate). Flori pe margine drumului lung de tara, flori in fata casei, flori cat vezi cu ochii. Asa incat in unele zile facem cate o plimbare prin iarba mare si deasa, si dupa ce ne alegem o culoare, suntem atente in jur si cautam floricele de culoarea respectiva. In pozele de mai jos vedeti cele facute de noi galbene, mov si albe.
#2. Scrisul sau desenul din materialele gasite: iarba, frunze, pietricele, crengute, scoici, etc.
Un nou "proiect" ii poate activa interesul. Primul pas e sa strangem materialele necesare..tot ce vrea el, tot ce vede in jur: iarba, cregi, pietre, scoici...depinde unde sunteti. Va intelegeti ce ar vrea sa scrie sau sa deseneze pe jos, trasand dvs cu un bat in nisip forma respectiva. Apoi il lasati pe el sa "infrumuseteze" desenul cu ceea ce a strans mai devreme. Astfel de activitate, poate fi potrivita pentru a invata forme geometrice, litere, cifre, sau ce doriti dvs si ce-i face lui placere. Invatam prin joaca!
#3. Jocul tacerii
Ne asezam putin pe o piatra sau pe iarba sau intr-un copac :)) si tacem...si tacem...si... "Ce auzi?" Intrebam incet incet.
"Aud ciripit de pasarele", "Aud fosnetul frunzelor", "Aud zumzetul unei albine"...." Aud linistea".
Prin acest joc banal, parca opresti putin lumea in loc. Parca pui pe pauza toata agitatia, sporesti atentia si mai ales sensibilitatea copilului.
#4. Conectarea cu cerul si pamantul
Gasiti un loc in care sa va intindeti in iarba sau pe pamant, cu fata in sus. Oau! Sa incercati, este atat de eliberatoare insasi aceasta pozitie! Si apoi, indreptati-va privirea catre cer. Alegeti o zi cu cativa nori pe ceri, si uitati va la ei. Intreaba-l pe micut, cu ce seamana formele norilor, ce si imagineaza ca poate fi acel nor mai mic, dar celalalt mai mare. Ati fi surprinsi sa vedeti ce imaginatie pot avea copiii.
Apoi poate ca vede o pasarica care zboara, sau un avion care lasa o dara luminoasa. Se pot naste multe discutii intre tine si el doar din aceasta activitate banala.
#5. Observarea si identificarea plantelor si insectelor.
Aceasta practica din nou sporeste nu numai atentia la ceea ce vede un jur dar si cunostintele despre anumite plante si insecte (asta si in functie de varsta copilasului). Cate picioruse are o gargarita? Ce culoare are fluterele acela? Cat de mica e o furnica? Unde se duce gandacul acela? Cine bazaie asa? Si muulte alte intrebari. De asemenea daca vreti si mai mult, exista aplicatii pe telefon de identificarea a unei insecte in timp real, ceea ce va poate ajuta pe voi sa oferiti mai multe informatii despre ele (Insect Identifier).
Tipati, tipati, tipati, daca aveti unde! 😀
Fetita mea de 3 ani, singura a identificat, si din greseala strigand tare la un moment dat 'mamaaaa' , ca de undeva, cineva repeta dupa ea. " I-auzi mami! Ce se aude?". Da, acesta este ecoul, un sunet reflectat de un obstacol. Da, trebuie sa fii la munte, si sa ai o distanta de minim 17 metri de obstacolul respectiv. Dupa ce l-a descoperit, nu se mai satura sa strige diferite cuvinte si apoi sa se minuneze ca sunetul se intoarce la fel de undeva de departe.
#7. Casuta zanelor
Haideti sa facem o casuta a zanelor. Asa a inceput totul. Tu aduni crengute, tu aduni pietricele, tu aduni floricele, tu cauti copacul potrivit unde sa construim o casuta a zanelor. Ii facem si o carare, ii aducem si flori..etc. Povestea poate fi oricare. Ideea e ca animi copilasii intr-un proiect de care va fi mandru la final. :)
Costuri zero, o casuta si o poveste minunata.
#8. Plantarea unei plante salbatice.
De exemplu o planta de fragute sau zmeura. Aici unde am stat noi in izolare, undeva in padure, am gasit tufisuri de fragute salbatice uitate de lume si chiar greu accesibile. Am luat o plantuta de fragute si am plantat-o la noi in curte
#9. Aruncatul de pietre sau betisoare in apa
Vaai, cat a mai antrenat-o aceasta activitate! Asa si-a dat seama ce pietre poate sa ridice, care sunt mai grele, care mai usoare, cum trebuie sa o tii ca sa o arunci, cat de aproape/departe sa stea de apa. Daca aveti la indemana un rau care curge, aruncatul de frunze sau cate un pai sau bat mai usor, e iarasi foarte amuzant pentru ei, pentru ca-i vede traseul. Recunosc ca pe mine m-a plictisit la un moment dat, dar ea nu se mai satura sa faca asta, de aceea m-am si gandit sa adaug aceasta activitate.
#10. Facem coronite din flori de camp
Anul acesta ne-a prins primavara cu lanuri galbene si frumoase de papadii la Magura. Intr-o zi la pranz, dupa ce am culcat-o pe cea mica, am iesit in spatele casei cu Andreea mea de 3 ani si jumatate si am zis, hai sa culegem papadii si sa facem o coronita ( si apoi pozee). Nu am mai facut asta de mai bine de 10 ani. Astfel, am antrenat-o si pe ea in alegerea papadiilor inflorite cu codita cea mai lunga, apoi adunarea lor intr-un buchetel. Ne-am asezat in iarba in bataia soarelui, si am inceput sa impletesc coronita, ea privindu-ma cu atentie si dandu-mi pe rand cate o floare. Era un moment minunat, il simteam si eu, si deodata, aud graind: "Mami, imi place asa mult cand esti doar tu cu mine si facem asta...si Stefi doarme...sunt bucuroasa!" Asa si-a exprimat ea starea de fericire care ne strabatea pe amandoua in acel moment. Va imaginati ce bucurie pe mine sa o aud exprimandu-si aceasta emotie, desi stiu ca asta implica si o oarecare posesivitate a ei fata de mine excluzand-o pe sora ei..dar asta este o alta poveste.
in alta zi, in luna iunie, am facut si una din margarete.
Daca esti undeva la tara (puteti face intentionat astfel de excursii) chiar daca voua vi se pare poate ceva banal sau plictisitor, pentru copiii insa, jucatul in fan, observatul unui cal, a unei vaci cu vitelul ei, sau a mieilor behaind, plantatul unei cepe sau a unui cartof, poate fi o experienta extraordinara si de neuitat!
Incurajam din tot sufletul astfel de experiente atat pentru conectarea ta ca parinte cu el prin timpul pe care i-l dedici, cat si pentru conectarea copilului cu mediul inconjurator.
Cu drag,
Pe toate leai practicat!...intradevar multe se invata de la natura....asa tot inainte!.
RăspundețiȘtergere