Sfaturi oftalmologice pentru vacantele de vara - Interviu cu Roxana Cozubas


Vine vara... bine-mi pare! Ne pregatim cu totii de vacante! Yuhuuu. Probabil majoritatea dintre noi vom alege o parte a concediului nostru la mare asa ca ne-am gandit sa intrebam medicul oftalmolog cateva nedumeriri si ceva sfaturi. 

Pe Roxana Cozubas am intalnit-o in 2 ocazii. In ambele situatii am fost tratati cu mult respect, grija, empatie si foarte mare dragalasenie indreptata catre Eva. Ii multumim pentru raspunsuri si desi ne place tare mult de ea speram sa nu ne revedem curand 🙂


1. Clorul din piscine dauneaza ochilor copiilor? 

Substantele folosite pentru a curata piscina si apa din ea au un potential de a crea alergii la nivel ocular. De cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla pentru ca organismul stie sa “lupte” cu acesti agenti straini si nu ii lasa sa provoace iritatia sau alte tipuri de raspunsuri la nivel ocular. In practica de zi cu zi, pe langa conjunctivita alergica pe care o pot provoca substantele din piscina, din pacate mai pot aparea si afectiuni mult mai grave: vorbim despre keratite infectioase (afectiune a corneei – tesutul transparent al ochiului).  Ca metoda de preventie, este bine sa spalati ochii cu multa apa calduta, dupa iesirea din bazin, si, bineinteles utilizarea ochelarilor de protectie pentru inot. Daca apare iritatia, va recomand sa mergeti cat mai repede cu cel mic la medicul oftalmolog (la camera de garda a spitalului de urgenta).

2. Trebuie sa poarte ochelari de soare sau nu?

Polarizati? Uva uvb? Si cat timp pe zi? Ochii copiilor (inca de la varsta de 2-3 ani) trebuie de asemenea protejati prin utilizarea ochelarilor de soare, deoarece structurile oculare sunt inca incomplet dezvoltate, iar efectul este cumulativ. Deteriorarea cristalinului incepe inca din copilarie si poate duce la cataracta (la varsta adultului). In cazul copiilor, purtarea ochelarilor de soare trebuie sa fie ocazionala, atunci cand ajung in medii cu mult soare – mare, munte. In rest, preferam sa utilizam o palarie, sapca sau umbrela pentru a bloca radiatiile ultraviolete in zilele obisnuite de mers in parc sau pe strada.  Sunt cateva detalii tehnice la care trebuie sa fii atent: marcajul CE de pe bratul ochelarilor (conformitate europeana), protectia de 99-100% la radiatiile ultraviolete (UV pana la 400nm) si categoria filtrului lentilelor. Cel mai popular filtru este de categoria 3 (care blocheaza 80-90% din cantitatea de lumina care trece prin ea), insa exista si categoria 4 (blocheaza 95% din informatia luminoasa), dar care nu se folosesc decat pe munte, la altitudini mari sau in zone cu soare puternic, fiind interzisi la condus si pentru copii.  O protectie suplimentara este data de lentilele polarizate, filtrul continut de acestea avand rolul sa diminueze cantitatea de lumina reflectata, respectiv stralucirile orbitoare percepute de pacienti, la purtarea unor ochelari de soare obisnuiti in medii puternic reflectante (in masina, zapada, nisip, asfalt).  Un alt beneficiu este dat de filtrul antireflex situat pe partea concava (dinspre interior) a lentilei, cu rol in perceperea unor imagini clare, bine definite.  

3. Daca ii intra nisip/praf in ochi ce fac? 

Ca o regula, toti corpii straini se pot indeparta sau spala cu apa plata/ser fiziologic din abundenta (jet continuu, 15-20 minute), inainte de a va prezenta la medic. Singura exceptie de la aceasta regula este data de varul nestins, care, in contact cu apa, va intra in reactie. In astfel de cazuri, pentru indepartarea particulelor, se va sufla aer in ochi cu ajutorul unei seringi sterile. Alta regula este sa nu va frecati la ochi, deoarece veti impinge corpul strain mai adanc in suprafata ochiului. Pana sa ajungeti la spital, protejati ochiul cu o compresa sterila, sub care ochiul sa stea inchis, fara a apasa pe el. Un corp strain lasat pe loc poate duce la opacifierea corneei, pierderea vederii si chiar a ochiului, asadar nu neglijati acest aspect si prezentati-va cat mai din timp la medic!

4. Il inteapa ceva prin excursii in zona ochilor ce fac?

Regula de aur aici este, la fel ca in cazul corpilor straini, sa nu va frecati la ochi, pentru a nu irita si mai tare zona. Dupa ce incercati spalarea zonei cu apa rece, este bine sa aplicati o compresa cu gheata pentru diminuarea inflamatiei. Puteti administra un medicament antihistaminic (sirop/comprimate) pana reusiti sa ajungeti la camera de garda. 

5. Este nevoie de o igiena a ochilor chiar si la o varsta mai mare? La cat timp? 

Igiena locala a zonei oculare tine de igiena fetei si se face o data sau de doua ori pe zi, in acelasi timp cu igiena generala a corpului. Daca apar secretii oculare, se pot sterge cu servetele speciale pentru zona oculara sau cu ser fiziologic si comprese sterile, la nevoie.   

Speram sa va ajute informatiile iar daca aveti ceva intrebari suplimentare nu ezitati sa le scrieti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

4 rezervatii si alte campuri cu flori pe care să le vizitați în această primăvară

8 jocuri educative si distractive pentru copiii cu parinti nostalgici (varste 3-7 ani)