4 rezervatii si alte campuri cu flori pe care să le vizitați în această primăvară

    Vine primăvara, vremea va fi din ce în ce mai caldă și ne vom bucura de cât mai multe raze de soareevident cu protecția necesară (SPF, pălărie și ochelari). Nu știu cum sunteți voi dar eu când văd primele semne ale schimbării anotimpului sunt foarte veselă și acest lucru se vede și în relația cu copiii mei. Ne jucăm mai mult afară, facem tot felul de jocuri și plimbări în natură, încercând  identificăm plante. Primele care ne fac cu ochiul sunt florile, așa  avem cu noi mereu un determinator de plante și alte cărți utile studiului nostru.  Cum suntem mari iubitori de flori am făcut o lista cu 4 rezervații cu flori sălbatice pe care  le vizitați în această primăvară. Noi avem în plan  vizităm măcar 2. 

1. Bujorii de stepă de la Zău de Câmpie 


    În judeul Mureș, localitatea Zău de Câmpie se găsește Rezervația de bujor de stepă ce are 3.5ha și a fost creată în anul 1932 de către renumitul savant Alexandru Borza, același om de știință care a pus bazele Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și ale Parcului Național Retezat. Admirate o singură săptămână, la începutul lunii mai bujorul de stepă este o plantă extrem de firavă, cu o înălţime de 10-30 de centimetri şi florile de culoarea roşu aprins. Cândva era o plantă răspândită în Europa dar pentru  necesită îngrijire specială pentru înmulțire și deasemena moare foarte repede atunci când este culeasă, acum este o plantă întâlnită foarte rar.
Alte obiective turistice în zona: Festivalul Lavandei de la Mădăraș
PerioadaSfârșitul lui Aprilie, începutul lui mai
.
LocațieZău de Câmpiejud. Mureș.    

2. Poiana cu Ghiocei din Munții  Orăștiei

    
Pe Platoul Vârtoapelor, în inima Daciei, în Munții Orăștiei, se găsește o zona de poveste. Pe aproximativ 10ha, se întinde o Poiana cu ghiocei bogațiașa cum le spun localnicii, denumirea lor în latină fiind Leucojum vernum. La prima vedere par a fi lăcrămioare având formă mai rotuda, florile dantelate, cu puțîn verde sau gălbui pe marginea petalelor și mai mulți muguri pe o tulpină. Ce priveliște trebuie  fie! O minunățieSe pare  e un loc destul de cunoscut dar dificil de ajuns așa , încă are aerul acela sălbatic și foarte bine conservat. Pentru a putea vedea Poiana cu Ghiocei trebuie parcurs un traseu de aproape prin padure, pornind din Orastioara de sus, de preferat cu un ghid local ci nu este traseu marcat.Locul acesta e potrivit pentru iubitorii de flori, fotografii, trasee montane și de către cei ce au nevoie de muuultă liniște, departe de civilizație

Alte obiective in zona: Sarmisegetuza Regia, aflată la 13 km depărtare și Cetatea Dacică Costești.
Perioada: Aprilie
LocațieOrăștioara De Sus, jud. Hunedoara

3. Pădurea de liliac de la Ponoarele, jud Mehedinți

În localitatea Ponoarele se află una dintre cele   mai frumoase rezervații naturale din România.  Pe o suprafață de 20 de hectare se întinde o pădure de liliac. Ecosistemul de o frumusețe rară, cu influențe submediteraneene a favorizat dezvoltarea plantelor precum liliacul, frăsinicăvisinul turcesc, păducel și laleaua neagră.

 Pădurea
 poate fi admirată mai
 ales la începutul   lunii mai, când devine un adevărat covor de flori de liliac şi frăsinică, un parfum îmbietor. 
 Pe traseul ce pornește din centrul comunei se pot vizita si Bisericuța de sub Ștei și Moara Crăcucenilor. 

Alte obicetive tusitice in zona: Podul lui Dumnezeu și Câmpurile de lapiezuri – niște forme carstice deosebite pe care apa le-a sculptat în calcar.

PerioadaMai
LocațieComuna Ponoarele, Jud Mehedinți

4. Poiana Narciselor de la Vad, comuna Sercaia



 În comună Sercaia, satul Vad se află Dumbrava narciselor, rezervația naturală cu o suprafață de 390 ha, o arie naturală cu pădure de stejar și poieni unde vegetează o specie de narcisă (Narcissus poeticus ssp. radiiflorus) ocrotită prin lege.  În fiecare anîn Mai înfloresc milioane de narcise ce bucură privirile localnicilor dar și a turiștilorSe spune că mirosul florilor se simte de la sute de metri distanţa, până și localnicii spun  se minunează an de an de frumusețea lor.

Nu de multe ori s-a scris în presă, despre comportamentul dezamăgitor , vandalic al turiștilor ce restrânge constant aria de apariție a acestor flori, deși culesul lor este interzis prin lege așa  mergețiprivițimirosițitrageți aer adânc în piept și stați un pic în liniștea pădurii dar NU CULEGEȚI nicio plantă, astfel ne putem bucură cât mai mulți de ele.

Alte obiective turistice in zona: Cea mai veche moară de apă funcțională (Ohabași Templul Ursitelor de la Sercaia, un alt loc de poveste

PerioadaMai 

LocațieVad, Sercaia

Nu ratați:

☆ Un alt spectacol al naturii, Bujorelul de munte (Rhododendron kotschy) sau smardanul, îl gășiți din plin în munții Ciucaș sau pe Transbucegi, în drumul spre Piatră Arsă este un întreg versant acoperit de bujorel.


☆Răpita și câmpurile cu maci din aprilie până în iunie.


☆ Lunca Pogănișului sau în pădurea Zamostea-Lunca din județul Suceava sau la Şardu, jud Cluj gășiți Laleaua pestriță, o altă plantă rară.


☆ Câmpuri cu lavandă - Nympheum și Fleurane sunt doi producători de cosmetice naturale, ulei esențial, apă florală și decor cu lavandă. Au colaborat și au organizat weekendul trecut in  iunie 2020 Festivalul Lavandei din Bărăgan pe câmpul de lavandă generos al celor de la Nympheum. 



Toate aceste zone menționate mai sus trebuie conservate, nu doar de lege ci și de noi prin acțiunile noastre. Așadar, când le vizități va rugăm să păstrați regulile de baza și bun simt:
- Folosiți cărările amenajate și nu va abateți de la traseu
- NU RUPEȚI PLANTELE
- Nu lăsați desuri în urmă voastră
- Păstrați liniștea și bucurați-va de natură

Cu drag, 
Cristina



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sfaturi oftalmologice pentru vacantele de vara - Interviu cu Roxana Cozubas

8 jocuri educative si distractive pentru copiii cu parinti nostalgici (varste 3-7 ani)