Vreau sa zbor cu copilul. Ce fac?

Suna ca o intrebare la helpdesk, la call center dar zau ca ne-am pus-o toti. Gasiti mai jos informatii utile pentru calatoriile voastre cu copiii.

In Romania
Cetatenii romani minori, care nu au implinit varsta de 14 ani, vor fi imbarcati pe baza certificatului de nastere in original sau copie legalizata. Pentru aceasta categorie de pasageri, certificatul de nastere este considerat document de identitate.

In afara Romaniei, copilul va fi insotit de ambii parinti
Cetatenilor romani minori, insotiti de ambii parinti le este necesar pasaportul + documentele de zbor (carte de imbarcare si alte documente cerute de companiille de zbor).
In afara Romaniei fara a fi prezent celalalt parinte 
Minorii care călătoresc însoțiți doar de unul dintre părinți trebuie să dețină o declarație scrisă prin care celălalt părinte îi permite minorului să părăsească țara. Declarația trebuie să fie legalizată de un notar. Ea nu este necesară dacă părintele însoțitor poate dovedi ca (că minorul i-a fost încredințat de către o instanță judecătorească; că celălalt părinte a decedat; că celălalt părinte a fost declarat dispărut sau că a fost decăzut din drepturile părintești.)
Consultați regulile (doar în limba română) și modelul de declarație.
Minorii pot părăsi România fără a prezenta o declarație, chiar și în cazul în care nu există un acord din partea unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal, în cazul în care:
- adultul însoțitor justifică necesitatea călătoriei prin faptul că minorul urmează să primească un tratament medical imposibil de obținut în România și fără de care viața sau sănătatea sa ar fi în pericol grav. Acest lucru trebuie dovedit cu documente emise sau aprobate de autoritățile medicale din România.
- adultul însoțitor justifică necesitatea călătoriei prin faptul că minorul călătorește în scopuri educaționale sau pentru a participa la un concurs oficial.
Documentele insotitoare trebuie sa mentioneze durata și statul sau statele în care va merge minorul.
Vreau sa zbor cu un copil dar nu este al meu.
Minorii români care călătoresc însoțiți doar de un adult care nu are calitatea de părinte/reprezentant legal trebuie să dețină, pe lângă pasaport propriul certificat de cazier judiciar, o declarație legalizată, scrisă și semnată de ambii părinți și/sau de reprezentantul/reprezentanții legali, din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei.
Declarația trebuie să menționeze – Itinerarul, datele călătoriei, datele de identitate ale însoțitorului.
Copilul meu va zbura cu însoțitor de zbor
Sunt mai multe companii ce ofera serviciul de insotitor de zbor contra unei taxe, le gasiti mai jos:

Low cost:
Blue Air 60 Euro/segment
Pegasus doar pt copii >7 ani si doar zboruri interne
Vueling doar pentru copii peste 5 ani 40 Euro/segment intern si 55 Euro pe extern
Wizz Air si RyanAir nu ofera acest serviciu
Companii de linie:
Tarom copiii >2 ani pot calatori neinsotiti  dar trebuie anuntat in momentul rezervarii. Taxa este de 30 euro/segment intern si 40 euro pe extern
Air France, Austrian Airlines & Lufthansa >5 ani
Vreau sa vin cu copilul din strainatate acasa in Romania
Minorii din alte țări ale UE nu au nevoie decât de propriul document de călătorie valabil pentru a intra pe teritoriul României (nu este necesară nicio autorizație specială și oficială în acest sens).
Calatorii linistite va dorim!

picture source: http://4syllables.com.au/articles/print-to-web/


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sfaturi oftalmologice pentru vacantele de vara - Interviu cu Roxana Cozubas

8 jocuri educative si distractive pentru copiii cu parinti nostalgici (varste 3-7 ani)

4 rezervatii si alte campuri cu flori pe care să le vizitați în această primăvară