Vacanta in Cipru la 11 luni


Cum e mai frumos sa incepi iarna, decat cu o excursie in “tarile calde”?! Asa am ales noi CIPRU!
Dupa un drum de 2 ore cu avionul in care bebe a explorat tot ce era de explorat (prin buzunare, geanta, pe jos, catarare pe scaune, plimbare pe culoarul avionului) am ajuns in frumoasa insula fosta colonie britanica Cipru, mai exact in Larnaca. Compania aeriana cu care am zburat ne-a permis sa avem caruciorul la noi, plus un bagajel mic de mana cu cele necesare infantului: de la apa, mancare, scutece, schimburi daca e cazul si evident cateva jucarii.
Desi cu bebe la bord, si noi obisnuiti de fel cu maratoane pana ne cad picioarele cand e vorba de city-break-uri, am reusit totusi sa vedem tot ceea ce ne propusesem. Cazati in Larnaca, evident ca am inceput si am finalizat cu aceasta. Am fost apoi o zi in Nicosia, si inca o zi in Ayia Napa. Daca eram singuri, probabil ca am mai fi ajuns si in Paphos si la cateva frumoase manastiri din piatra in munti- dar sa zicem ca am lasat ceva si pentru o data viitoare!

Larnaca, un orasel-statiune destul de mic situat pe coasta sudica a Ciprului, ne-a intampinat cu atmosfera lui calda, in comparatiie cu Bucurestiul rece si ploios din luna Noiembrie. A fost foarte ciudat sa vad pregatiri de Craciun iar afara oameni in costum de baie. In cele 4 nopti am fost cazati la Amorgos Boutiqu Hotel, unde a fost mai mult decat multumitor. Nu are loc de joaca..sau alte facilitati de copii neaparat, dar il recomand pentru ca a fost curat, camera spatioasa, pat bun, mic dejun destul de variat -am gasit ce sa-i dam si lui bebe, iar pozitia- excelenta (nu si vederea din camera..dar asta e..nu le poti avea pe toate).

Dar hai sa vedem cum  vizitam un oras de dimineata pana seara cu un bebe la bord. Micuta, inca mai avea doua somnuri. Unul in prima parte a a zilei, al doilea in a doua parte. Recunosc ca am avut cateva emotii in ceea ce priveste somnul ei- cum o sa si-l faca, daca va rezista pe drum, daca va plange, nu va plange, etc. Dupa micul dejun luat la hotel,  porneam la plimbare dupa cateva 'aranjamente'.  E adevarat ca meseria de mama, pe mine cel putin, m-a facut mult mai ordonata, cu gandire in perspectiva si mai ales experta in prevenirea si tratarea riscurilor. :P  Asa ca, in fiecare dimineata, faceam bagajelul astfel incat sa nu mai fie nevoie sa ne intoarcem in camera de hotel in cursul zilei: carut, sistem de purtare bebe, ghozdanel cu: mancare, snack-uri, schimburi (in caz ca se uda, se murdareste, in caz ca apare soarele, in caz ca ploua, ca e frig, etc), sticluta speciala de apa. Si gata! La drum!
Vacanta aceasta a fost prima data cand am incercat mancarea la borcanel.Nu sunt eu mare fana a ei, dar de data aceasta chiar a fost utila. De acasa, am fiert niste paste- pentru ca ii plac mult, le-am pus intr-un borcan, iar in momentul pranzului, le amestecam cu pasta respectiva din comert, si.. pranz reusit! Plus alte snack-uri special cumaprate de la bebe tei, plus alaptat evident.II-am mai dat si de la restaurant una alta..dar din pacate nu gaseam tot timpul chiar mancarea potrivita pentru ea.

Explorand plajele Finikoudes si Mackenzie din Larnaca:





Biserica Sfantului Lazar:


Somnul era facut ori in carut, ori la tati in brate. In vacante, mami chiar se relaxeaza! 🤣


Nicosia este în momentul de față singura capitală împărțită în două de o graniță. Fiecare jumătate este capitala unei alte țări (Ciprul de Nord și Ciprul de Sud): Grecia si Turcia. Este foarte interesant si merita vizitata. In ziua in care am hotarat sa vizitam Nicosia, am luat autobuzul de ora 11 chiar din centrul Larnacai- plaja Finikoudes cu care,  in 45 minute am si ajuns in Nicosia. Am avut noroc ca ora 11 era chiar ora ei de prim somn, asa ca, şi l-a facut in autocar in brate. Orasul l-am facut la picior..si ne-am plimbat aproape in continuu, pana seara cand la ora 18.00 am luat autocarul înapoi spre Larnaca. Cateva poze din plimbarile noastre:





Atat în Nicosia cat si in Larnaca, am gasit o multime de pereti frumos "pictați" in graffiti multicolore.


Ayia Napa este o super stațiune daca vrei sa vii sa stai. La plaja. Ape de un albastru minunat, nisip fin, curatenie, intrarea in apa lina, hoteluri cu locuri de joaca pentru copii. Noi doar ne-am plimbat pe o faleza betonata special amenajata pe malul marii care leaga statiunile intre ele..ne-am bucurat de privelisti, de plaja goala, de pisici, si am facut poze!



Am savurat si un apus minunat in marea Mediterana din Ayia Napa:





În lunile de iarnă, pe lacul sărat Larnaca, iubitorii de păsări pot vedea spectaculoasele flamingo, cu penajul lor rozaliu, cum se hrănesc cu crustaceele de pe fundul lacului. E una dintre cele mai spectaculoase imagini din lume și păsările pe picioroange sunt înconjurate de alte sute de specii aflate în migrație și ele. Noi nu am mai ajuns, insa o alta familie cu care ne imprietenisem in avion, a reusit, avand norocul sa le si vada.

Un dezavantaj al excursiei noastre a fost ca  in luna noiembrie-inceput de decembrie,  ziua este mai scurta, adica la ora 17.30-18.00 era deja noapte. Cam la ora aceea noi ne duceam la un restaurant si luam cina. Fiind extrasezon, nu erau foarte multe deschise. Noi am gasit unul recomandat pe Trip Advisor, unde am mancat de 3 ori- mancarea fiind buna: taverna To Sieradiko.

Cam asa ne-am incarcat noi bateriile in cele 4 zile si luand ceva rezerve de soare pentru iarna ce a urmat. Dupa cum am spus si la inceput, am mai lasat si pe data viitoare ceva de facut, pentru ca sigur vom reveni. 😎

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sfaturi oftalmologice pentru vacantele de vara - Interviu cu Roxana Cozubas

8 jocuri educative si distractive pentru copiii cu parinti nostalgici (varste 3-7 ani)

4 rezervatii si alte campuri cu flori pe care să le vizitați în această primăvară