SOLSTITIUL DE IARNA - Informatii si activitati pentru copii 2+


Anul acesta mi-am propus sa discut cu Eva (5 ani) despre Solstitiul de iarna si semnificatia lui, despre cateva traditii din lume in legatura cu aceasta perioada, pe care se pare ca unii o considera o sarbatoare pagana. Eu am ales sa detaliez partea stiintifica si sa asociez Solstitiul cu inceperea adevarata a iernii, pentru care putem face impreuna cateva activitati. Va las mai jos ce am conceput. 

Informatii stiintifice:

Solstitiul de iarna, reprezinta inceputul iernii astronomice, anul acesta se intampla pe 21 Decembrie (in alti ani pe 22, 23 Decembrie).  Apare atunci cand Polul Nord este la inclinarea maxima departe de soare, ceea ce face zilele mai scurte si temperaturile mai reci. Odata cu aparitia solstitiului de iarna, zilele incep sa devina din ce in ce mai lungi, iar noptile incep sa devina mai scurte. Solstitiul de iarna marcheaza cea mai lunga si intunecata zi a anului si este denumita si Ziua intunecata. In timp ce emisfera nordica se confrunta cu solstitiul de iarna, emisfera sudica se confrunta cu solstitiul de vara - cea mai lunga perioada de lumina a anului.

In 2020 se intampla un fenomen astronomic rar, tot pe 21 decembrie – Conjunctia lui Saturn cu Jupiter, ultima conjunctie asemanatoare producandu-se acum aproape 400 de ani, pe 16 iulie 1623.

In unele culturi Solstitiul inseamna reinnoire si renastere, odihna si hibernare, sarbatoarea luminii dar imbratisand si intunericul evident sub forma metaforica si literara. Evenimentele astronomice au fost adesea folosite pentru ghidarea activitatilor, precum imperecherea animalelor, insamantarea culturilor si monitorizarea rezervelor alimentare de iarna. Multe mitologii și traditii culturale sunt constituite in functie de aceasta.

Solstitiului ii sunt dedicate sute de structuri megalitice in toată Europa - Reprezentative sunt Stonehenge (Anglia) si Newgrange (Irlanda) dar si în cele doua Americi, Asia şi Orientul Mijlociu.

Detalii audio despre solstitiu oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” aici

Img 1. Reprezentatia Solstitiului cu rotatia pamantului in jurul soarelui

Img 2. Reprezentarea zilei si a noptii pe timp de iarna pe un ceas Apple. Se observa % mare de noapte in luna decembrie. 

Activitati:

1.   1. Conexiunea cu Stonehenge – Structurile siturilor arheologice cum ar fi Stonehenge în Anglia și Newgrange în Irlanda au axele primare aliniate cu atenție pe o linie de vedere care indică răsăritul solstițiului de iarnă (Newgrange) și apusul solstițiului de iarnă (Stonehenge). Este semnificativ faptul că la Stonehenge Marele Trilithon a fost orientat spre exterior din mijlocul monumentului, adică fața sa netedă și plată a fost întoarsă cu spatele spre Soare. Anual aproximativ 5000 oameni se aduna cu o noapte inainte sa astepte rasaritul soarelui  impreuna.

Activitate: Construiti un monument Stonehenge impreuna din piese Lego, piese de construit de lemn sau domino.



2. Vom citi carti cu tematica solstitiu de iarna sau despre iarna. Noi am ales urmatoarele:  

 3.Facem o decoratiune cu hrana pt animale si mergem sa o montam in padure sau in parc (aici putem atasa un biletel pentru ceilalti ca sa stie care ii este rostul si sa nu creada ca este un gunoi). 

Da4. Daca tot mergem, putem incerca si aceasta idee. Congelam niste seminte pentru pasari intr-o tava de cuburi de apa, adaugam si o ata pt agatat in copaci. 



5.Felinar ca sa luminezi noptile scurte


6.Printam cateva forme de fulgi de zapada ii vom decupa, apoi ii dam cu lipici si turnam sare, daca aveti colorant alimentar puteti sa ii faceti si alte nuante ca sa variati. Las printabilele la final ca anexa1
7.Vom scrie lunile anului si vom marca inceputul iernii apoi coloram - printabile mai jos – anexa2 


Joaca, distractie si educatie totodata! Abia asteptam!  Daca ne urmati exemplul va asteptam cu poze facute de voi! 

Iarna frumoasa va dorim cu drag,

Echipa Bebe Calator. 


Anexa1 









Anexa2








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sfaturi oftalmologice pentru vacantele de vara - Interviu cu Roxana Cozubas

4 rezervatii si alte campuri cu flori pe care să le vizitați în această primăvară

8 jocuri educative si distractive pentru copiii cu parinti nostalgici (varste 3-7 ani)